În anii ’70, colecţia “Enigma” a editurii “Univers” a fost mult îndrăgită de către cititori. În această colecţie au apărut cărţile a numeroşi maeştri ai literaturii de suspans de pe multe meridiane – Guy de Cars, Raymond Chandler, Dashiell Hammett, J.D. Chase, Sebastien Japrisot, Boileau-Narcejac, Georges Simenon... Ea a avut o contribuţie însemnată la formarea unui public pasionat de genul poliţist.
Abandonată o vreme, faimoasa colecţie a reapărut de curând, tot din iniţiativa editurii “Univers”, care ne-a propus întâlnirea cu un roman al scriitoarei suedeze Kristina Ohlsson.
Deşi “Nedoriţi” este cartea ei de debut, nimic nu aminteşte de ezitările specifice cuiva care îşi face intrarea în breasla autorilor de thrillere. Nici nu-i de mirare – Kristina Ohlsson are o pregătire temeinică în domeniu, fiind analist pe probleme de securitate pentru Poliţia Suedeză. şi, spre deosebire de alţi confraţi de-ai săi care au cunoştinţe de criminalistică, ea nu se mulţumeşte să povestească întâmplări prin care a trecut, ci, pornind de la date concrete, reale, îşi lasă liberă fantezia pentru a inventa o naraţiune memorabilă. De aceea avem de-a face cu o construcţie perfectă, cu mult mister, cu personaje credibile, ale căror biografii te lasă perplex.
Echipa pe care o conduce inspectorul-şef Alex Recht se confruntă cu un caz dificil: o fetiţă de şase ani este răpită din trenul Götteborg-Stockholm. Nu după multă vreme, în faţa unui spital de urgenţă i se descoperă cadavrul. Pe fruntea ei scrie: “Nedorită”.
Ancheta porneşte poticnit, cercetările concentrându-se asupra tatălui copilei, un om brutal, care îşi bătea soţia, astfel încât căsnicia lor se destrămase. Stagiara Fredrika Bergman, privită cu destulă condescendenţă de către colegii ei, refuză această ipoteză şi-şi concentrează investigaţiile într-o altă direcţie. Din pricina viziunilor