Secretarul general al Academiei Române, Ioan Păun Otiman, a fost audiat de poliţiştii bucureşteni în legătură cu o sesizare a Curţii de Conturi potrivit căreia a fost cesionat etajul casei familiei Coandă unei persoane fizice, deşi statul avea drept de preempţiune, potrivit unor surse din Poliţie.
Anchetatorii bucureşteni fac verificări cu privire la cesionarea drepturilor litigioase pentru etajul casei care a aparţinut familiei Coandă, din Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 29, au precizat sursele din Poliţie.
Conform surselor citate, Curtea de Conturi a sesizat Serviciul pentru Investigarea Fraudelor din cadrul Poliţiei Sectorului 1 cu privire la faptul că în anul 2009 Academia Română ar fi fost cesionat casa din Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 29, deşi statul ar fi avut drept de preempţiune.
Parterul casei familiei Coandă din Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 29 se află în proprietatea privată a statului şi în administrarea RA-APPS, în timp ce drepturile litigioase pentru etajul imobilului au fost cesionate de Academia Română către o persoană privată, Marina-Vivien Slivinschi.
În 1 iunie 2012, Ministerul Culturii, prin Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional al Municipiului Bucureşti a cerut, la Judecătoria Sectorului 1, anularea contractului de vânzare-cumpărare pentru etajul casei familiei Coandă, pârâţi în această cauză fiind Academia Română şi Marina-Vivien Slivinschi.
Instanţa Judecătoriei Sectorului 1 a admis, în 6 februarie 2013, o excepţie ridicată în cauză privind necompetenţa materială şi a dispus declinarea cauzei la Tribunalul Bucureşti. Decizia este irevocabilă, astfel că procesul va continua la Tribunalul Bucureşti.
Fostul ministru al Culturii Mircea Diaconu declara, în iunie 2012, că Ministerul Culturii a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern prin care parterul casei familiei Coandă va fi trecut din prop