IAȘI. În celebrul „Dosar Tascochim“, în care prejudiciul adus statului a fost estimat la 4,5 milioane de euro, procurorii anticorupție au mai primit o lovitură din partea judecătorilor.
Magistrații din cadrul Curții de Apel Iași au respins recursurile procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și au menținut prima sentință emisă în acest caz. Inițial, Tribunalul Județean a decis, în urmă cu mai bine de un an, achitarea tuturor celor șase inculpați, Ioan Ovidiu Sarca-Brad (foto), Ionuț Sarca-Brad, Emanuela Tașcu, Lucian Cartaș, Paul Eugeniu Rădulescu și Tiberiu Francisc Cristodorescu, pentru evaziune fiscală, refuz nejustificat de a prezenta organelor competente actele legale, în scopul împiedicării verificărilor financiare, spălare de bani, fals intelectual și constituire de grup infracțional. Judecătorii au precizat că faptelor incriminate de procurorii anticorupție, în marea lor majoritate, le lipsește unul dintre elementele constitutive ale unei infracțiuni, iar altele nu există.
Procurorii au susținut că, prin afacerile derulate de firma Tascochim, s-au achiziționat uleiuri și combustibili neaccizabili, care, ulterior, au fost vânduți drept combustibili auto. Ancheta procurorilor DIICOT a început în anul 2007, dar, din cauza prejudiciului care depășea un milion de euro, cazul a fost declinat către DNA.
Au dispărut unii martori
În luna mai 2007, procurorii i-au trimis în judecată pe cei șase inculpați. În acest dosar i-a fost prezentat materialul de urmărire penală și fostului consilier-șef al Oficiului Participațiunii Statului și Privatizării în Industrie, din cadrul Ministerului Economiei și Comerțului, Sorin Crivăț, dar acesta a decedat în Penitenciarul Codlea, facând un stop cardio-respirator în timpul unui meci de fotbal. Conform anchetatorilor, în perioada 2004 – 2006, acuzații ar fi efectuat operațiun