Seceta prelungită din ultimii 2 ani a fost continuată în Sălaj de o iarnă săracă în precipitaţii. Puţinele ninsori înregistrate în decembrie şi ianuarie nu au fost suficiente, iar stratul de omăt depus nu a ajuns nici pe departe pentru refacerea rezervei de apă din sol. Sute de hectare agricole din judeţ aşteaptă să fie însămânţate, în această primăvară, însă cu greu vor intra utilajele în solul care, în lipsa precipitaţiilor, a ajuns la fel de tare precum cimentul.
Conducerea Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Sălaj apreciază că situaţia este îngrijorătoare şi că doar ninsori zdravene ori două, trei săptămâni de ploaie mocănească o pot salva. „Rezerva de apă din sol a scăzut la mai puţin de 30 la sută. Este o situaţie îngrijorătoare, în mod cert avem nevoie de precipitaţii, de ninsori. Sau de două, trei săptămâni în care să plouă bine, mocăneşte”, a declarat directorul DADR Sălaj, Ioan Bujiţă.
Însămânţări după calendar
Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte însămânţările, acestea trebuie făcute după un calendar anual. Astfel, întâi trebuie însămânţate leguminoasele, după care orzul şi orzoaica de primăvară, grâul de primăvară, porumbul. „Totul se face în funcţie de tipul culturii şi de condiţiile meteorologice. Este foarte important ca temperatura din sol să ajungă la 6 grade Celsius, acesta este un semn că se pot face însămânţări”, a declarat directorul DADR Sălaj, care a precizat că, în această perioadă, agricultorii administrează îngrăşământ pe culturile de toamnă.
Cât îi costă pe fermieri seceta?
Cum zilele fără precipitaţii se adună una după alta în calendar, o întrebare care îi frământă tot mai mult pe fermieri este cât îi va costa lipsa precipitaţiilor, câţi bani vor trebui să scoată în plus din buzunar pentru a face faţă situaţiei? Ca să nu se trezească în pierdere, agricultorii sunt nevoiţi să socote