O astfel de boală este și tusea convulsivă, cunoscută ca “tusea măgărească”.
Medicii epidemiologi din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț subliniază importanța respectării calendarului național obligatoriu de vaccinare a copiilor. Medicii spun că, cel puțin în privința bolilor care pot fi prevenite pe această cale, vaccinarea este esențială pentru a nu se declanșa epidemii ale unor boli considerate dispărute.
Potrivit medicului epidemiolog Roxana Pipirigeanu, șeful Serviciului Epidemiologic din cadrul DSP Neamț, o astfel de boală este tusea convulsivă, denumită popular și “tusea măgărească”. “În anii ’60, pentru că nu exista vaccin, la nivelul întregii țării se înregistrau sute de mii de cazuri. După introducerea vaccinării obligatorii, în anii ’70, numărul cazurilor a scăzut la 500 de cazuri pe lună. După 1990, pe teritoriul județului Neamț se înregistrau între 50 și 100 de cazuri, iar după anul 2000 s-a înregistrat sub 10 cazuri”, a declarat medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu.
Potrivit acesteia, părinții cad în capcana ideii că, odată dispărută boala, vaccinarea nu mai are sens, astfel că refuză să-și mai vaccineze copiii.
“Boala nu dispare și, în momentul în care se acumulează un număr mai mare de copii care nu sunt vaccinați, atunci poate izbucni o epidemie. Anul trecut, am avut în supraveghere zece suspiciuni de tuse convulsivă, din care s-au confirmat trei cazuri. Este vorba de un bebeluș cu vârsta de până la un an, un preșcolar și un școlar, înregistrate la copii nevaccinați sau incomplet vaccinați”, a mai spus șeful Serviciului epidemiologic.
Cei care își mai amintesc cum evoluează “tusea măgărească” știu că ea durează două-trei săptămâni, cu accese violente de tuse, care provoacă iritații ale gâtului, vomă, iar în unele forme mai complicate poate duce la deces. “Din păcate, faptul că încă se mai în