Instituţia medierii începe să capete contur în Vrancea ca în întreaga ţară. Justiţiabilii sau persoanele aflate într-un litigiu nu numai că sunt obligaţi să se informeze asupra medierii înainte de a deschide o acţiune în justiţie, dar riscă ca de la 1 august să le fie respinse acţiunile introduse în instanţă de la 15 februarie, ca inadmisibile, dacă nu vor depune certificatul de informare asupra medierii. Atât şedinţa de informare cât şi certificatul de informare sunt gratuite.
Asta dacă nu cumva mediatorul va convinge părţile de avantajele medierii, de costurile mai mici şi de timpul economisit. „În primul rând costurile mai mici, chiar la jumătate. Şedinţele sunt confidenţiale şi se economiseşte foarte mult timp. Depinde de capacitatea fiecărui mediator în parte pentru a convinge părţile de avantajele medierii“, a declarat mediatorul Corneliu Ghinea care face parte din „Asociaţia pentru Promovarea Medierii“.
„Se pare că din ce în ce mai mulţi vrânceni încep să înţeleagă că medierea este o formă de educare prin comunicare şi că prin intermediul mediatorului pot să-şi soluţioneze conflictele pe cale amiabilă. De ce este bine să alegem medierea:
-este rapidă, acordul poate fi încheiat în câteva ore sau câteva zile
-este mai ieftină decât un proces în instanţă
-dispare stresul generat de şedinţele de judecată (termene lungi, aglomeraţie, imposibilitatea de a vorbi, întrebări indiscrete)
-confidenţialitate- medierea se desfăşoară într-un mediu privat
-soluţia aparţine părţilor, ea fiind favorabilă pentru ambele părţi
-restituirea taxei de timbru în anumite situaţii
-îmbunătăţeşte sau păstrează relaţiile între părţi.
În ce dispute se aplică medierea:
-divorţuri, partaje, încredinţarea minorilor, locuinţa copiilor după separarea părinţilor, contribuţia părinţilor la creşterea copiilor
-revendicări, dispute