Chiar dacă medicii clujeni vorbesc de o scădere a numărului de întreruperi de sarcină, peste 200 de minore au avortat în decursul anului trecut într-o clinică din Cluj. Cristina, care a ales o clinică privată, e doar unul dintre cazuri. Nu avea încă 18 ani când a rămas însărcinată şi, în ciuda faptului că prietenul ei a încercat să o convingă să păstreze copilul, decizia ei a fost alta.
"Am rămas însărcinată în luna decembrie, i-am spus și prietenului meu că nu vreau să păstrez copilul. El a încercat să mă convingă să-l păstrez. M-a durut, simțeam că o să mor, dar în câteva ore s-a terminat. Mă simt vinovată, dar mai am atâtea lucruri de făcut", recunoaşte Cristina.
Dacă în 2011 aproape 300 de minore au renunțat la sarcină, anul trecut numărul acestora a depășit puțin 200. Chiar și așa specialiștii trag un semnal de alarmă asupra pericolelor la care se expun fetele care recurg la această metodă.
"Atâta timp cât mai există avorturi la cerere indiferent de vârstă înseamnă că nu am făcut tot ceea ce trebuia din punctul de vedere al educației populației. Un chiuretaj, făcut în orice condiții de sterilitate și de siguranță, poate să ducă la infertilitate, la sterilitate sau chiar la mutilare", a explicat Florin Stamatian, șeful Clinicii de Ginecologie 1.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, România ocupă primul loc în Europa la numărul de avorturi. Mai mult, 60% dintre adolescentele cu vârsta între 15 şi 18 ani, active sexual, nu au folosit niciodată metode contraceptive.