Prezenţi la şedinţa Comisiei de Dialog Social de miercuri, unde le-au fost prezentate informaţii despre cardul european şi cardul naţional de sănătate, reprezentanţii Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice din judeţul Olt au arătat că totul este la nivel de discuţii, aceste carduri nefiind ceva concret.
Florea Mitroi, preşedintele CJPV Olt, a declarat că, odată introdus în sistem, cardul naţional de sănătate va reprezenta o problemă, în primul rând pentru medicii de familie, care nu vor avea timp fizic să încarce informaţiile despre pacienţi.
„Noi vorbim despre aceste carduri mai demult, dar nu avem nimic concret. Un semn de întrebare este când va implementa medicul de familie în acele cipuri situaţia fiecărui pacient pentru că un medic are între 2.000 şi 3.000 de pacienţi. Asta se întâmplă în vreme ce prin lege, un medic are dreptul să consulte 21 de persoane pe zi. Ori 20 de zile lucrătoare într-o lună reprezintă 4.000 de pacienţi. Întrebarea este când îi vede pe ceilalţi până la 3.000”, a declarat el.
Ortansa Ciobanu, medic şef în cadrul CAS Olt, prezentă la şedinţă, a admis că unii medici de familie au foarte mulţi pacienţi.
„Sunt medici de familie care au înscrişi, per capita, 3.000 de pacienţi, sunt care au 2.000, dar şi care au mai puţin de o mie. Numărul variază”, a declarat ea.
Ea a mai arătat că încă nu s-a stabilit cum vor ajunge cardurile de sănătate la asiguraţi.
„Nu se ştie deocamdată cine va distribui către asiguraţi acest card naţional de sănătate. Se ştie că vor fi distribuite de către Casă către medicii de familie, dar mai departe nu se ştie ce se va întâmpla. Aceste carduri vor trebui încărcate cu date numai de către persoane autorizate. Cardul de sănătate nu va fi folosit de către pacient, ci va fi prezentat medicului. Trebuie doar să-l deţină ca pe un buletin”, a mai preciza