Educaţie civică la toate clasele din învăţământul primar, mai multe ore de mişcare pe săptămână şi mai puţine de limba română. Acestea sunt câteva dintre modificările propuse de Ministerul Educaţiei, despre care dascălii şi specialiştii consultaţi de „Adevărul“ spun că nu rezolvă problemele din sistem.
Copiii din ciclul primar, de la clasa zero până la clasa a IV-a, vor petrece mai mult timp la şcoală începând de anul viitor, pentru că vor avea mai multe ore de sport şi vor studia materii noi, cum ar fi educaţia tehnologică la pregătitoare sau educaţia pentru societate în clasele I şi a II-a, potrivit noului orar şcolar aflat în dezbatere publică până ieri de către Ministerul Educaţiei.
Experţii sunt însă de părere că aceste modificări se vor lovi de probleme de ordin logistic, aşa cum e cazul orelor de sport, în timp ce învăţătorii sunt nemulţumiţi de reducerea numărului de ore de limba română.
Potrivit noului orar, numărul maxim de ore de studiu pe săptămână a crescut la clasa I şi a II-a cu o oră, de la 20 la 21, a scăzut cu 3 ore la pregătitoare, de la 23 la 20, cu o oră la a IV-a, la 23, însă a rămas la fel la clasa a III-a (22 de ore).
De asemenea, a crescut numărul de materii obligatorii pentru toate clasele, cu excepţia pregătitoarei, unde a dispărut comunicarea în limba maternă (pentru minorităţi), dar a fost introdusă educaţia tehnologică.
Psihologul Daniela Gheorghe este de părere că numărul mai mare de ore încarcă programul. "Mi se par destul de multe materii, având în vedere vârsta copiilor de la clasa pregătitoare sau clasa I, care nu au capacitatea de atenţie a elevilor mai mari", a spus psihologul.
Ce materii noi vor studia elevii
În clasele I şi a II-a se vor studia în premieră, la anul, educaţie pentru societate, fosta educaţie civică, şi dezvoltare personală, iar elevii din clasa a III-a şi a IV-a vor studi