Guvernului britanic a recunoscut, pentru prima dată de la izbucnirea scandalului "hoardelor de români şi bulgari" care ar urma să "invadeze" Marea Britanie din 2014, că are estimări privind numărul de cetăţeni din România şi Bulgaria care vor ajunge în Regatul Unit după ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii, informează The Telegraph.
Vicepremierul englez, Nick Clegg, a declarat că există estimări, dar a precizat imediat că "guvernul nu pretinde că sunt date ştiinţifice". Clegg a invalidat astfel toate declaraţiile guvernamentale anterioare conform cărora nu au niciun fel de estimări privind numărul de imigranţi români şi bulgari care vor merge în Marea Britanie după ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii, în 1 ianuarie 2014.
În urmă cu numai o săptămână, Mark Harper, ministrul Imigraţiei, îi transmitea în scris Parlamentului britanic că guvernul nu a pregătit estimări pe acest subiect, pentru că "sunt slabe şanse să fie de încredere, dat fiind că ele depind de multe variabile", aminteşte sursa.
Nick Clegg a refuzat, însă, să dezvăluie aceste estimări, pe motiv că ar afecta încrederea în sistemul de imigraţie britanic.
"Nu cred că noi, ca guvern, ar trebui să începem să răspândim estimări care, în acest moment, nu sunt foarte exacte", a precizat vicepremierul britanic.
Unul dintre motivele pentru care oficialii britanici evită să vorbească în cifre despre potenţialii imigranţi români şi bulgari post-2013 este eşecul cifrelor oferite în 2004 în cazul polonezilor, al căror număr a fost mult subestimat.
Un controversat raport de la începutul anului al Migration Watch, organizaţie anti-imigraţie, prognoza că vor fi 50.000 de noi imigranţi din România şi Bulgaria în Marea Britanie, în perioada 2014-2019.
Guvernului britanic a recunoscut, pentru prima dată de la izbucnirea scandalului "hoardelor de români şi bulgari"