Problema Schengen va ţine tot mai mult capul de afiş, pe măsură ce se apropie Consiliul European pentru Justiţie şi Afaceri Interne. La reuniunea de pe 7 martie, România ar trebui să afle dacă aderă la spaţiul fără frontiere. Până atunci, autorităţile române vor încerca să convingă pe cine mai pot convinge. Zilele acestea, va trebui convins preşedintele Senatului olandez, care vine joi la Bucureşti.
Ministerul român de Externe precizase după vizita şefului diplomaţiei la Haga că Olanda nu mai condiţionează aderarea la Schengen de Mecanismul de Cooperare şi Verificare. În urma lui, autorităţile olandeze au dezminţit că și-ar fi “înmuiat” poziția față de extinderea Schengen.
Olanda blochează de aproape doi ani intrarea României în Schengen, iar neoficial, poziţia convine şi Germaniei, dar şi Belgiei. Şeful Senatului olandez vine joi în România pentru trei zile. Motivul oficial comunicat de ambasada olandeză este “demersul de consolidare a relaţiilor bilaterale dintre România şi Olanda”. Olandezii îşi fac însă temele în ceea ce priveşte pregătirea ţării noastre pentru Schengen. Liderul Senatului, Fred de Graaf, va fi primit şi de preşedintele Traian Băsescu, dar şi de şeful Camerei Deputaţilor, va avea întâlniri cu mai mulţi parlamentari, dar şi cu ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea.
Argumentele României
România a insistat tot timpul, sprijinită de Comisia Europeană, că este pregătită din punct de vedere tehnic pentru aderare. Oficialul olandez va vizita Centrul Naţional de Comandă de la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi va vorbi cu Marian Tutilescu, secretarul de stat care se ocupă de problematica Schengen. Tot în această săptămână vor veni și alţi doi politicieni olandezi: un parlamentar şi un europarlamentar, potrivit Mediafax.
Tot la nivel politic, săptămâna trecută, la Haga, ministrul de Exte