Reacţiile radicale la dezbaterea legată de predarea religiei ȋn şcoli nu au ȋntârziat să apară: teologul Radu Preda a publicat pe blogul ziarului ‘Adevărul’ un text care se intitulează Răspuns ateilor. Preda sugerează că toţi cei care se opun predării religiei ȋn şcoli ar fi atei:
Ca şi cu religia în şcoală. Fac trimiteri urechiste la legislaţii europene diferite, Europa neavând un model unic în domeniu. Se coalizează în numele unui „umanism” căruia ar trebui, cinstit, să îi spună pe nume: ateism.
Nu este o ruşine să te declari ateu. Asta dacă, într-adevăr, te-ai lămurit în forul tău lăuntric că eşti din punct de vedere religios, vorba lui Max Weber, unmusikalisch. Să te ascunzi în spatele grijii pentru banul public, să invoci drepturile omului, să agresezi concetăţeni paşnici şi să faci uz de calomnie, asta este, dimpotrivă, ruşinos.
Domnul Preda se foloseşte aici de un fel de şantaj emoţional: se intelege ca toti cei care se opun predării religiei ȋn şcoli trebuie să fie musai, ȋn viziunea dumnealui, antireligioşi, atei, ȋnapoiaţi din punct de vedere spiritual, agresivi şi calomnioşi. Să ne aruncăm o privire ȋnsă asupra sondajelor din ultimii ani, şi vom vedea pretutindeni că procentajul celor care se opun obligativităţii religiei ȋn şcoli este mai mare decât procentajul celor care se declară necredincioşi. Mustrarea e ȋn primul rând adresată celor care se consideră credincioşi dar se opun predării religiei din motive evidente: copiii sunt ameninţaţi că vor arde ȋn iad dacă nu trec duminica pe la biserică, sunt sfătuiţi să ȋşi aleagă doar prieteni creştini, temele „păcat” şi „diavol” reapar ȋn mod obsesiv etc. De remarcat şi atitudinea de dispreţ şi superioritate pe care o afişează teologul Preda atunci când se raportează la ateii „nemuzicali” din punct de vedere spiritual, atitudine specifică unui anumit segment de clerici şi fundamentalişti re