Demisia guvernului bulgar după protestele violente este un semnal de alarmă pentru alte state europene. Chiar dacă au apărut semne că vârful crizei a trecut în zona euro, în partea de Europă care cunoaşte o creştere modestă neliniştile sociale pot izbucni cu suficientă forţă încât să înlăture guvernele. Chiar şi în ţări care nu au fost lovite puternic de criză, scrie Financial Times. Sursa: Reuters
Articolul este dedicat recentelor proteste care au condus la demisia guvernului bulgar.
Gruparea de centru drepata a lui Boyko Borisov este văzută ca o altă victimă a austerităţii. Cu toate astea, Bulgaria nu a cunoscut măsuri de austeritate severe, în sensul unei consolidări fiscale puternice. Spre deosebire de vecini ai săi, precum Grecia, România şi Serbia, ţara nu a avut nevoie de un ajutor internaţional de salvare.
Şomajul, deşi în creştere, nu este la un nivel ridicat dacă ar fi să luăm în calcul orice alt standard de pe continent, nivelul fiind de 12%, mai scriu jurnaliştii britanici. Starea finanţelor publice este înfloritoare, iar ţara se mândrea până de curând că este o oază de stabilitate în Balcani.
Dar eşecul guvernului de a aduce economia pe creştere, şi faptul că salariile au rămas la cel mai mic nivel din Uniunea Europeană, corelat cu creşterea de preţuri, au condus la izbucnirea recentelor proteste de stradă. Nemulţumirile legate de clasa poltică au fost alimentate de creşterea facturii la electricitate, care a ajuns în unele cazuri la 100 de euro, în condiţiile în care salariul mediu este de 387 de euro.
Borisov este de lăudat pentru că s-a dat la o parte, fără a da naştere la mai multe manifestări de violenţă. Cum alegerile anticipate se apropie, toate partidele ar trebui să respecte regulile. Provocările în legătură cu prevederile constituţionale şi democraţia, care au izbucnit în ţara vecină Ro