Consiliul Judeţean (CJ) Dolj intenţionează să se implice în salvarea Culei Cernăteştilor din localitatea Cernăteşti, o adevărată piesă de patrimoniu din punct de vedere arhitectural. Anunţul a fost făcut de preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, care a spus că această construcţie va trece în proprietatea instituţiei pe care o conduce. „Cu primarul de la Cernătești am avut o ultimă convorbire chiar astăzi (ieri - n.r.) și am stabilit împreună ca în prima ședință de consiliu local această culă să fie transferată, cel puțin pentru o perioadă de timp, Consiliului Județean Dolj, pentru ca noi, mai departe, s-o dăm către Muzeul Olteniei și s-o prindem într-un program de reparații pentru a putea s-o introducem într-un circuit turistic”, a precizat Prioteasa.
„Probleme de paternitate“ la cula din Brabova
Cula Cernăteștilor din comuna Cernătești este situată pe un mic dâmb, construcția datând de la 1600. „Suntem obligați să încercăm să intervenim acolo unde putem salva patrimoniul național cultural”, a conchis Prioteasa. Cealaltă culă existentă în judeţul Dolj, Cula Izvoranu, construită în perioada 1780-1790, se află în comuna Brabova, dar acolo există o „problemă a paternităţii“, căci nu se ştie exact în proprietatea cui se află. În eventualitatea în care această problemă se va rezolva, CJ Dolj intenţionează să introducă şi construcţia semifortificată din Brabova în circuitul turistic.
Cele mai multe cule, în Oltenia
Culele sunt un tip de construcție semifortificată, răspândit în întregul spațiu balcanic, cu precădere în Serbia și în Albania. Unii cercetători cred că originea culelor este în Afganistan și Iran. În România, culele se întâlnesc majoritar în regiunea de dealuri a Olteniei, care numără nu mai puţin de 16 astfel de construcţii.
Anca Ungurenuş
Consiliul Judeţean (CJ) Dolj intenţionează să se implice în salvarea Culei Cernăteştilor