Lagărele din Coreea de Nord reprezintă o lume a torturii şi muncii forţate, potrivit mărturiilor a doi foşti deţinuţi, care au participat la Geneva la o reuniune cu tema drepturilor omului, organizată de o organizaţie non-guvernamentală.
"Am văzut în fiecare zi acte de tortură precum şi oameni care mureau din cauza malnutriţiei şi foamei", a declarat Kang Chol-hwan într-un interviu acordat AFP. "Mi-am văzut mulţi prieteni murind şi eu însumi am fost aproape să mor de malnitriţie".
În vârstă de 43 de ani, Kang a fost închis în Tabăra 15, împreună cu familia sa, când era copil, rămânând acolo o perioadă de zece ani.
Shin Dong-hyuk, în vârstă de 30 de ani, a fost prizonier al Taberei 14, unde s-a născut şi şi-a petrecut primii 23 de ani din viaţă. El a fost torturat şi supus muncii forţate, înainte să evadeze, în urmă cu şapte ani.
Shin este singura persoană despre care se ştie că s-a născut într-un lagăr nord-coreean şi a reuşit să evadeze. El îşi povesteşte viaţa într-o carte publicată de jurnalistul Blaine Harden, intitulată "Evadarea din Tabăra 14".
Tabăra 14 este un lagăr de muncă de mari dimensiuni, care include mai multe "sate", dar şi uzine, ferme şi mine.
Potrivit ONG-ului Comitetul pentru Drepturile Omului în Coreea de Nord, în jur de 200.000 de persoane sunt închise în lagărele din Coreea de Nord. Potrivit aceleiaşi surse, aproximativ 400.000 de persoane au murit din cauza torturii, foametei, bolilor, sau au fost executate.
Tatăl şi bunicul lui Shin au fost trimişi în lagăr după ce doi dintre unchii săi au fugit în Coreea de Sud.
Shin şi-a petrecut toată viaţa în detenţie din cauza sistemului nord-coreean de "culpabilitate prin asociere", care pedepseşte trei generaţii ale aceleiaşi familii, dacă un membru este găsit vinovat.
"Naşterea unui copil este o binecuvântare pentru lumea din afară, însă în ta