Ministerul Educaţiei Naţionale a pregătit un proiect de hotărâre de guvern prin care stabileşte valoarea standardului de cost per elev/preșcolar pentru acest an. Standardele sunt sume ce ar trebui să acopere, teroretic, cheltuielile cu salariile personalului dintr-o şcoală, cu sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani stabilite prin lege, plus contribuţiile aferente acestor drepturi.
Potrivit proiectului postat pe site-ul ministerului, standardul de referinţă, stabilit a fi cel pentru un elev de gimnaziu din mediul urban, este de 2.420 de lei pe lună. Faţă de această sumă, restul standardelor suferă corecţii, în plus sau în minus, în funcţie de specificul nivelului de învăţământ, a formei de învăţământ ori a profilului.
Astfel, oficialii de la Bucureşti au stabilit că un copil de la o grădiniţă cu program normal „costă” 1.605 lei pe lună dacă este în mediul urban, respectiv 1.755 de lei dacă este în rural. Pentru copiii de la grădiniţele cu program prelungit suma este de 2.943 de lei.
La învăţământul primar, standardul de cost este de 1.847 de lei în mediul urban şi 2.200 de lei în rural. Suma creşte la 2.259 de lei în cazul elevilor care învaţă, la oraş, într-o limbă minoritară, şi la 2.612 lei, în cazul minoritarilor din mediul rural.
Pentru un elev de gimnaziu de la oraş, statul cheltuie cu plata profesorilor 2.420 de lei dacă acesta învaţă în limba română şi 2.767 de lei dacă învaţă într-o altă limbă. La sate, costul unui elev de gimnaziu de la secţia română a fost stabilit la 2.783 de lei, iar la cei care învaţă în limba minorităţii, la 3.130 de lei.
Cele mai mari diferenţieri sunt la liceu, unde se porneşte de la 2.420 de lei, costul unui elev de la învăţământul liceal teoretic, şi se ajunge până la suma de 6.776 de lei, plătită de stat pentru salariile profesorilor unui elev de la învăţământul liceal în sp