Mediul în care trăim, dar şi fumatul, administrarea haotică a antibioticelor, alimentaţia dezechilibrată şi stresul constant afectează flora intestinală şi pot declanşa boala Crohn, o afecţiune digestivă care necesită, în multe cazuri spitalizare sau chiar intervenţii chirurgicale.
Bolile inflamatorii intestinale afectează tot mai mulţi tineri români cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, semnalează specialiştii. Într-adevăr, principalul factor de risc este predispoziţia genetică, dar manifestările acestor afecţiuni digestive pot fi întârziate sau chiar eliminate prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Din păcate, în multe cazuri, bolile inflamatorii intestinale, care includ boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică, nu sunt diagnosticate corespunzător şi ajung să afecteze serios viaţa bolnavilor.
În România sunt aproximativ 5.000 de persoane diagnosticate cu boala Crohn şi cu rectocolită ulcero-hemoragică, dintre care 1.000 sunt înregistrate în Registrele Naţionale. Estimările la nivel european arată că 2,5-3 milioane de oameni suferă de boli inflamatorii intestinale.
Viaţa socială are mult de suferit
„Sunt tânără şi este normal să mă pot bucura de viaţă, însă suferinţa fizică, controalele repetate în lipsa unui diagnostic clar şi faptul că eram legată foarte mult de casă m-au determinat să renunţ la tot ceea ce ţinea de viaţa mea socială. În momentul în care am fost diagnosticată cu o boală inflamatorie intestinală, viaţa mea s-a schimbat radical“, povesteşte Maria, 25 de ani, pacient cu boala Crohn, membru al Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.
Care sunt simptomele care trebuie să dea de gândit Dureri abdominale Diaree (care poate să dureze săptămâni sau chiar luni întregi) Incontinenţă Oboseală persistentă Pierdere în greutate
Diagnosticarea se face dificil
„În cazul bolilor intestinale inflamator