Medicii şi bioinginerii americani au anunţat miercuri că au fabricat urechi umane artificiale, realizate dintr-un cartilaj artificial şi care funcţionează normal, graţie unei tehnici de imprimare în trei dimensiuni (3D), informează AFP.
Aceste urechi ar putea fi soluţia pe care o caută chirurgia plastică pentru copiii născuţi cu o malformaţie denumită “microtie”, afirmă medicul Jason Spector, directorul Laboratorului de medicină bioregeneratoare şi profesor adjunct la catedra de chirurgie estetică a Universităţii Cornell din New York, coautor al studiului.
“Persoanele care şi-au pierdut o parte sau întreaga ureche într-un accident sau în urma unui cancer ar putea şi ei să beneficieze de pe urma acestei tehnologii”, a adăugat el.
Lawrence Bonassar, profesor de inginerie biomedicală la Universitatea Cornell, coautor al studiului, şi echipa lui au început cu o imagine digitală în trei dimensiuni ce prezenta o ureche umană. Ei au convertit acea imagine într-o ureche adevărată, cu ajutorul unei imprimante în 3D pentru a realiza un mulaj.
Cercetătorii americani au topit un gel cu o densitate mare, conţinând celule vii, care a servit de “eşafodaj” peste care acel cartilaj a putut să se dezvolte.
În trei luni, acele urechi au generat suficient cartilaj pentru a înlocui colagenul utilizat la crearea mulajului, au precizat savanţii, al căror studiu a fost publicat în ediţia online a revistei americane PLOS ONE.
“Este nevoie de o jumătate de zi pentru a face mulajul, de circa o zi pentru a face imprimarea în 3D, de 30 de minute pentru a injecta gelul şi de 15 minute suplimentare pentru a scoate urechea din presă”, a explicat Jason Spector.
Până în prezent, urechile artificiale erau fabricate din materiale precum polistiren expandat, iar chirurgii fabricau uneori urechi artificiale folosind fragmente prelevate din coastele pacientului. @N_