Aproape toate tranzacţiile imobiliare încheiate în a doua parte a anului trecut au vizat proprietăţi din Bucureşti, după ce în primul semetru toate tranzacţiile au fost parafate în provincie, se arată în cel mai recent studiu de piaţă al CBRE România.
La nivelul întregului an 2012, Capitala deţine 70% din volumul total tranzacţionat, iar cele mai multe au fost înregistrate în sectorul de birouri (62%), urmat de retail (30%) şi de spaţiile de depozitare şi logistice (7%).
„În condiţiile în care vânzătorii vor dori să obţină în continuare randamente de 8% pentru clădiri de birouri, perfectarea tranzacţiilor va fi îngreunată. De altfel, estimăm că randamentele «prime» vor creşte cu 1% dacă nu se îmbunătăţesc condiţiile de finanţare. Sectoarele de birouri şi retail au dominat piaţa investiţională locală şi ne aşteptăm ca în continuare să reprezinte cel mai mare interes pentru investitori. Bucureştiul va atrage în continuare investitori pentru proiecte de birouri, în timp ce provincia este o ţintă pentru dezvoltarea centrelor comerciale prime“, a declarat James Heyworth Dunne, head of capital markets and valuation department în cadrul CBRE România.
România a înregistrat o scădere a volumului investiţional cu 45% anul trecut faţă de 2011, coborând de la 351 de milioane de euro la 202 milioane de euro. Scăderea s-a înregistrat la nivelul întregii Europe Centrale şi de Est, care a încheiat anul trecut un volum total de 7,2 miliarde de euro, mai redus cu 35% faţă de 2011. Cu toate acestea, valoarea medie pe tranzacţie în România a crescut în 2012, ajungând la 22,4 milioane de euro faţă de 16,6 milioane de euro în 2011, însă a rămas sub maximul de 23,3 milioane de euro înregistrat în 2010.
Cine a investit în imobiliare
Capitalul străin a dominat piaţa din România în 2012, cu Cipru (55,1%), Italia (13,3%) şi Marea