Anumite sortimente de lapte comercializate pe scară largă în Serbia sunt testate de autorităţi pentru a se vedea dacă sunt contaminate cu aflatoxină, o bacterie care provoacă cancer.
Autoritățile din Serbia testează în prezent anumite sortimente de lapte comercializat la scară largă, despre care se crede că ar fi contaminate cu o toxină cauzatoare de cancer. Potrivit Associated Press, informațiile au declanșat panică în țara vecină, autoritățile solicitând consumatorilor să își păstreze calmul în așteptarea rezultatelor. Mai multe sortimente de lapte au fost restase de la vânzare. Oficalii nu au oferit nume de mărci şi nici cantităţile vizate.
Mai mulți oficiali din domeniul sănătății au declarat că laptele este sigur pentru consum și că aflatoxina (o ciupercă pusă în legătură cu hrana alterată a animalelor) nu este nocivă în doze mici, refuzând să retragă, deocamdată, de pe piață sortimentele de lapte. Asociația Națională a Consumatorilor din Serbia a transmis că până în prezent au fost testate 17 sortimente de lapte, iar în cazul a 13 dintre ele nivelul toxinei atingea limita superioară admisă, fără a o depăși.
Consumatorii acuză însă oficialii că le ascund gravitatea problemei, în condițiile în care un lider regional din domeniul agriculturii (Goran Jesic) a postat pe site-ul personal faptul că 29 din 35 de mostre de lapte testate în Serbia aveau niveluri ridicate de aflatoxină. În doze mari, aceasta din urmă poate cauza cancer, în special de ficat. Pe de altă parte însă, unii experți susțin că un consumator ar trebui să bea 3-4 litri de lapte pe zi, timp de câțiva ani, pentru ca sănătatea să îi fie afectată.
Problema pare a se extinde și către alte țări. Autoritățile veterinare bosniace au declarat la începutul săptămânii că aflatoxina în concertații peste limita admisă a fost descoperită în lapte importat din Ungaria, Slovenia și Germania și