Medicina hi-tech îl transformă pe om tot mai mult într-o adevărată maşină, relatează repubblica.it
Sisteme informatice care permit persoanelor cu handicap vizual să vadă din nou, proteze cibernetice pentru persoanele cu dizabilităţi, toate acestea demonstrează faptul că, prin intermediul medicinei hi-tech, omul are tendinţa să se transforme din ce în ce mai mult într-o maşină, apropiind realitatea tot mai mult de domeniul ştiinţifico-fantastic. Mai nou, prin implantarea în craniu a unui software, pacienţii îşi pot recupera capacitatea de vorbire. După realizarea implantului, respectiv introducerea cipului între calota craniană şi creier, pacientul poate vorbi din nou. Meritul îi revine profesorului Frank Guenther, de la Departamentul Cognitive and Neural Systems din cadrul Universităţii din Boston, care a transformat în realitate scenariul SF propus de pelicula „Johnny Mnemonic“, cu Keanu Reeves în rolul principal. Profesorul a deschis craniul unui om şi a introdus un dispozitiv cu totul special. Aparatul îl ajută pe pacient să transforme gândurile în limbaj. Sistemul a fost testat pe un bărbat de 26 de ani, paralizat în urma unui accident vascular cerebral, conştient şi cu abilităţi cognitive intacte.
Testare cu succes
Oamenii de ştiinţă au implantat un electrod la adâncimea de aproximativ 5 milimetri în acea parte a creierului care răspunde de planificarea vorbirii. După câteva luni, celulele nervoase s-au unit cu acel electrod, producând semnale detectabile.
„Cu toate acestea, a fost nevoie de mai mulţi ani pentru a dezvolta un sistem informatic care ar putea detecta în undele produse de creier acele elemente ce ţin de vorbire“, a povestit Frank Guenther. „Neuronii bombardează în permanenţă cu unde electrozii, dar există o schimbare subtilă în rata de bombardare. Problema a fost să încercăm să decodificăm acest proces“, a spus Guen