Universităţi şi licee din opt ţări ale Europei şi-au prezentat astăzi la Cluj oferta de studii pentru anul şcolar viitor. Instituţiile de învăţământ au încercat să-i atragă pe viitorii studenţi şi elevi cu taxe de şcolarizare reduse sau cu promisiunea unor locuri de muncă după absolvire.
Printre cele mai avantajoase oferte de studii se află cele ale universităţilor din Danemarca.
"În Danemarca, educaţia este gratuită, deci viitorii studenţi nu trebuie să plătească taxe de şcolarizare. Dar, desigur, trebuie să aibă o sumă de bani pentru a-şi plăti chiria, transportul, mâncarea. Noi recomandăm studenţilor noştri să aibă la ei în jur de 4.000 de euro pentru a se descurca unul sau două semestre. Ei ar cheltui între 500 şi 800 de euro pe lună, în funcţie de unde şi cum locuiesc", a precizat Lene Knudsen, reprezentant al unei universităţi.
Prin comparaţie, la Universitatea Babeş-Bolyai, taxele de şcolarizare pentru un an de studiu pleacă de la 2.000 de lei, la care se adaugă chiria şi mâncarea.
Politehnica din Milano oferă studenţilor români 19 programe de masterat. Costul unui an de studiu pleacă de la 800 de euro, aproximativ la fel ca şi la Universitatea Tehnică din Cluj.
"Taxele sunt undeva între 800 şi 3.300, dar se calculează în funcţie de venitul anual al familiei. Studenţii au şanse să şi lucreze acolo, facultatea oferă 150 de ore în campus. Au şi şanse la burse. Bursele de merit sunt, avem de la 10.000 de euro la 5.000 de euro", a explicat şi Alexandra Surducan, reprezentant al unei alte universităţi.
Mult mai piperate sunt însă taxele de şcolarizare la un liceu privat din Germania, de exemplu. Dacă la Şcoala Internaţională din Cluj un an de liceu costă în jur de 500 de euro, la şcoala internaţională din Berlin un an de studiu costă mult mai mult.
"Doarece Berlinul este un loc rezonabil în care să trăieşti, noi ne aflăm în