Pentru plata noilor taxe din energie este necesară elaborarea reglementărilor secundare de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, în contextul în care fiscalitate mai mare va determina o posibilă reducere a investiţiilor Petrom pe termen mediu şi lung, a declarat directorul general al companiei, Mariana Gheorghe.
"Cât priveşte impactul taxării suplimentare, noi nu putem să dăm o cifră exactă deoarece pentru ca aceste taxe să fie plătite este nevoie de reglementări secundare de la ANRE pentru a reglementa aceste două noi pieţe şi categorii de preţuri incluse de la 1 februarie. De la 1 februarie a fost inclus preţul reglementat la gaze pe segmentul rezidenţial şi cel industrial. Nu au fost reglementate în trecut şi în funcţie de cum sunt operate reglementările, care sunt relaţiile comerciale de după, vom putea spune care sunt veniturile estimate a se realiza din cele două pieţe şi cum se aplica acel 0,5%. La companiile integrate vor trebui determinate prin legislaţie secundară", a afirmat Mariana Gheorghe.
Mariana Gheorghe, PETROM: Vom acorda creşteri salariale care să reflecte rezultatele companiei
Aceasta a precizat că o fiscalitate crescută va determina, pe termen mediu şi lung, o scădere a investiţiilor Petrom.
"Dacă fiscalitatea este mare, este adevărat că acest lucru poate duce la investiţii mai mici pe termen mediu şi lung", a adăugat Mariana Gheorghe.
PROFIT RECORD pentru PETROM: În Austria, OMV propune cele mai mari dividende. În România, nu au fost încă stabilite
De la 1 februarie, se aplică o taxă pe monopolul natural operatorilor din sectorul energiei electrice şi al gazului metan. La energia electrică, valoarea taxei este de 0,45 lei/MWh şi este aplicabilă pentru energia pentru care se aplică tarifele aferente serviciilor de transport energie electrică sau gaze naturale