Constantin Voiniciuc, elev în clasa a XII-a în Botoșani, a câştigat marele premiu al concursului de idei Tech School, lansat de UPC Romania în iunie 2012, cu proiectul său denumit „Robo Hand”.
Chirurgia robotică este unul dintre domeniile de viitor ale tehnologiei cu impact în lume – în țara noastră s-au efectuat până în prezent peste 600 de operații ce utilizează această tehnologie. Numărul acestora și capacitatea de a realiza operații la distanță ar putea crește exponențial în următorii cinci ani datorită proiectului mâinii bionice, realizat de elevul român Constantin Voiniciuc. Astfel, utilizarea noilor tehnologii cu impact în medicină, energie sustenabilă sau educație digitală devine esențială pentru avansarea și inovarea în aceste domenii.
Prin amplificarea forței și controlului mâinii robotice, Constantin poate determina transformări la nivelul chirurgiei românești, mâna robotică putând fi un prototip utilizat pe scară largă în operațiile de extremă precizie și în domeniul telemedicinei în intervențiile de la distanță. Bugetul de 7.000 euro pe care l-a câștigat îl va ajuta pe Constantin Voiniciuc, elev în clasa a XII-a în Botoșani, să dezvolte și să implementeze o versiune avansată a prototipului la care lucrează deja din timpul competiției.
Alţi câştigători ai programului educațional Tech School sunt:
- Costin Costea, elev în clasa a X-a în Slobozia, creatorul tricoului de la care îți poți încărca telefonul mobil.Costin are în plan să devină unul din promotorii, în România, ai tendinței globale de tehnologie ce interacționează cu îmbrăcămintea oamenilor.
- Florin Gheorghe, elev în clasa a XII-a în Ploiești. A creat aplicaţia iGrammar care realizează automat online analize de sintaxă și de corectitudine a topicii. El plănuiește să utilizeze grant-ul de 3.000 euro pentru adezvolta o suită de aplicații pentru PC