Cele mai multe angajări în 2012 s-au făcut în sectoarele call-center şi outsourcing (26.700 de joburi nou-create), în construcţii (26.200), în industrie (16.300) şi în domeniul hotelurilor şi restaurantelor (10.200). GALERIE FOTO Numărul de salariaţi din economie a crescut cu aproape 100.000 de persoane în ultimul an, până la 4,31 milioane de angajaţi, însă o analiză a ultimilor cinci ani arată că piaţa muncii mai are de recuperat încă 522.000 de locuri de muncă pierdute pe timp de criză.
"În statistici fiecare contract nou de muncă este considerat o nouă angajare, însă lucrurile sunt puţin diferite în realitate. Cei mai mulţi angajatori au preferat în ultimul an să facă contracte pe perioadă determinată pentru trei luni, pentru ca apoi să le prelungească cu încă trei luni, iar în statistici apar astfel doi noi salariaţi. Şi noi am fost întrebaţi dacă avem 7.000 de noi angajaţi anul trecut, însă nu sunt noi, multe sunt reînnoiri de contracte, astfel că este posibil ca din cele 100.000 de noi salariaţi din statistici doar 20.000 să reprezinte numărul real de locuri de muncă nou create", explică Cristina Săvuică, country manager al grupului de firme Lugera&Makler, liderul pieţei locale de recrutare şi muncă temporară, cu afaceri de peste 40 de milioane de euro pe an.
De aceeaşi părere este şi Daniela Necefor, managing partner al firmei de executive search Total Business Solutions (TBS), care spune că o mare parte din angajările din statistici au fost de fapt reînnoiri de contracte.
"100.000 de joburi noi mi s-ar părea mult comparativ cu ceea ce a fost pe piaţă anul trecut şi puţin faţă de ce are nevoie economia. De asemenea, cred că din noile angajări făcute anul trecut, mai puţin de 10% au fost făcute pentru candidaţii cu studii superioare. Cel mai greu îşi găsesc un loc de muncă în prezent absolvenţii de facultate fără experienţă şi c