Peste 700 de suceveni au aplaudat în picioare, minute în şir, marţi seară, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, un spectacol fără cusur, „Idolul şi Ion Anapoda”, cu o distribuţie de excepţie. Actorii Dan Puric şi Ileana Stana Ionescu au electrizat publicul, oferind o comedie dulce-amară care emană emoţie, iubire, candoare, în care umorul special pe care l-a imprimat regizorul Ion Cojar dă greutate piesei de teatru. Chiar dacă biletele au costat 100 sau 80 de lei, un număr mare de suceveni au ales să vadă un spectacol cu actori ai Teatrului Naţional Bucureşti, să se bucure preţ de două ore de un act cultural de cea mai bună calitate.
Personajul Ion Anapoda
Într-o lume în care adevăratele valori, prietenia, devotamentul, cuvântul de onoare şi-au pierdut sensul, într-o lume a aparenţelor, Ion Anapoda, interpretat de actorul Dan Puric, încearcă să-şi caute sufletul pereche, iubirea pură, adevărată. Nu se remarcă printr-un caracter puternic, de luptător pentru supravieţuire, care ştie să se impună în faţa unui rival... în amor.
Este mai degrabă personajul sucit, care încearcă să se facă „rău” pentru a fi respectat, stare care nu i se potriveşte, duritatea lui fiind doar de suprafaţă. Starea lui firească de om paşnic, inofensiv, blând îl transformă în „dânsul”, pentru cei din jur, un om care trăieşte în singurătate, de multe ori exclus din viaţa socială.
Hohote de râs şi ropote de aplauze
În rolul femeii puternice, dominatoare, o aprigă proprietară de pensiune, actriţa Ileana Stana Ionescu (Stăvăroaia, o mătuşă care nu a renunţat încă la viaţă, amintind deseori de răposatul), la 77 de ani, construieşte un personaj care defineşte „starea” mahalalei cu pretenţii, personaj care prin replicile sale, de cele mai multe ori, stârneşte hohote de râs şi ropote de aplauze.
Mioara (o nepoată frumoasă), rol interpretat de I