După ce, la începutul acestei luni, a pierdut procesele colective intentate de către salariaţi pentru neacordarea primelor de Crăciun, săptămâna aceasta compania a fost chemată în instanţă de trei foşti angajaţi. Potrivit unui raport emis de către conducerea societăţii către piaţa de capital, marţea şi miercurea trecută, la sediul Oil Terminal au sosit trei citaţii privind contestaţia deciziilor de concediere. Aceste procese se alătură unui număr mare de acţiuni în instanţă în care Oil Terminal este pârât, procese printre care se numără şi disputa privind primele neplătire.
Tribunalul Constanţa a respins, la începutul acestei luni, recursul formulat de către Oil Terminal în dosarul primelor de Crăciun şi trebuie să plătească, retroactiv, primele şi cheltuieli de judecată. Oil Terminal are de plată, în urma deciziei Tribunalului, despăgubiri către 692 de salariaţi. Acestea includ atât prima propriu-zisă, în valoare de 1.060 de lei pentru fiecare salariat, dar şi cheltuieli de judecată, stabilite la 3.000 de lei. Adunate, toate acestea au o valoare de peste 2,8 milioane de lei, respectiv peste 660.000 de euro.
Reamintim că, în 2011, compania nu a acordat prime angajaţilor în cuantumul stabilit de către părţi înaintea crizei. De asemenea, pentru reducerea cheltuielilor, s-a decis reducerea săptămânii de lucru, fapt care a provocat nemulţumiri în rândul salariaţilor. Pe lângă salariaţi nemulţumiţi şi cei concediaţi, o serie de parteneri de afaceri au dat în judecată compania pentru neînţelegeri financiare, însă în aceste cazuri Oil Terminal a reputat mai multe victorii în instanţă.
Oil Terminal are peste 1.100 de salariaţi, iar Ministerul Economiei deţine 59,62% din capitalul companiei. Fondul Proprietatea are o participaţie de 10% din titluri, iar diferenţa de 30,37% aparţine altor acţionari.
Darius MARTINESCU
După ce, la începutul acestei