Scris de Călin Corpaş și Cristina Ghilea - Peste 20.000 de bihoreni s-au trezit că sunt restanţieri cu contribuţia la sănătate, după ce ani de zile n-au ştiut nimic.De teamă să nu expire termenul de prescriere a datoriilor, 5 ani, CAS şi Fiscul s-au pus pe executări silite.
Ai lucrat, în ultimii ani, ca şi colaborator la vreo firmă? Contabilii firmei ţi-au spus că toate dările la stat, inclusiv contribuţia la sănătate, îţi sunt achitate de aceasta? E mai sigur să dai o fugă la Casa de Asigurări de Sănătate(CAS) şi la Direcţia Judeţeană de Finanţe să verifici, pentru că-s şanse mari să apari în listele de datornici. Ultima centralizare a datornicilor CAS arată că peste 15.000 de bihoreni, majoritatea din Oradea, sunt pe listele datornicilor. Pentru o parte dintre ei, asta este o supriză cât de poate de neplăcută, de care au aflat la începutul anului, cu ocazia celui mai recent val de corespondenţă cu populaţia lansat de aceste instituţii. Şocul „beneficiarilor” este cu atât mai mare cu cât s-au trezit cu datorii vechi de câţiva ani, umflate cu penalităţi şi majorări care depăşesc, sau chiar egalează, suma datorată. „Dar de ce a durat cinci ani ca să aflu că am datorii şi de ce trebuie să plătesc penalizările? Trebuia să vină să mă execute în al doilea an, dacă au văzut că într-un an întreg nu au primit nimic de la mine! Să îmi pună poprire pe cont imediat, nu după cinci ani”, consideră o Paula C., care a aflat de datoria din 2007 abia anul acesta.
CAS Bihor se scuză, spunând că este în posesia unei baze de date cu persoanele care înregistrează venituri abia din 2010-2011! Înainte, îi prindeau pe datornici la întâmplare, doar dacă aceştia treceau pragul instituţiei pentru diverse solicitări.
Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) şi ANAF au intrat în frenezia recuperării datoriilor de la persoanele fizice. Nu contează că oamenii au ajuns subit obiectul anch