A crescut cu muntele alături, iar din 2004, Claudiu Iuşan este oficial căsătorit cu muntele, fiind biologul Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei, încă de la înfiinţarea acesteia.
A absolvit Biologia şi a făcut un master în managementul ariilor protejate, dedicându-şi mai apoi doctoratul tainelor Munţilor Rodnei. A lucrat un tip scurt la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca la Facultatea de Biologie ca suplinitor, însă pasiunea pentru cercetarea naturii l-a determinat să lase laboratorul şi să se îndrepte spre munte şi explorarea sa.
Am crescut de mic între oameni care apreciau natura, iar atracţia pentru Munţii Rodnei o am de mic, când veneam cu profesorii de biologie în Pietrosu mare, la Casa Laborator. Odată s-a întâmplat să ne ciocnim cu braconierii care împuşcau capre negre. Atât de mult m-au afectat acele imagini ale caprelor inofensive omorâte fără milă de oameni fără suflet încât mi-am promis, încă de atunci, că voi face tot ce îmi stă în putinţă să sprijin această rezervaţie a biosferei cu ceea ce voi putea, povesteşte Claudiu Iuşan.
Acesta este din Ţara Lăpuşului, de sub poala Ţibleşului, iar bunicii săi au avut grijă ca biologul adoptat de munte să fie permanent în sânul naturii: la pescuit pe Lăpuş, la coasă şi sapă, la strâns hribe, afine sau zmeură. Din 2004 Claudiu Iuşan locuieşte la Rodna, în sediul Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei.
Copilăria omului se zice că e legată de o apă şi maturitatea sa de un munte, ei apa mea este Lăpuşul, iar muntele meu este Pietrosu Mare, adaugă Claudiu Iuşan.
Maramureşeanul spune că este foarte mulţumit şi fericit cu ceea ce face, mai ales când vede că ideile sale din zona cercetării sunt puse în practică, având posibilitatea să descopere tainele muntelui prin implicarea cercetătorilor sau să intruiască tinerii în conservarea bi