La o săptămână de când a intrat în vigoare, judecătorii nu știu exact cum să pună în aplicare Codul de procedură civilă. Motivele sunt legate mai ales de lipsa resurselor umane și a celor logistice.
Foto: Judecătoria Roman
Noul Cod de procedură civilă, care a intrat în vigoare începând cu data de 15 februarie, a aglomerat activitatea Judecătoriei Roman. Pe de o parte, în cursul săptămânii trecute, au fost depuse la Judecătorie mai multe acțiuni decât în mod obișnuit, din dorința unor avocați de a prinde vechiul Cod de procedură civilă. Pe de altă parte, de o săptămână, specialistul IT din cadrul Judecătoriei Roman operează zilnic modificări ale softului pe care care lucrează judecătorii și personalul auxiliar din instanță.
Una dintre cele mai importante modificări ale Codului de procedură civilă, care a intrat în vigoare pe 15 februarie, este soluționarea unui proces în termen optim și previzibil. Cele mai multe procese vor avea doar două faze – fond și apel -, nu trei, cum era până acum, când după apel se putea face recurs. În plus, o altă modificare dă posibilitatea părților să apeleze la experți, consultanți și auditori care nu sunt pe listele Ministerului Justiției. Tot de pe 15 februarie a fost introdusă și obligativitatea participării la mediere. Abia după ce trec pe la mediator, părțile se duc în fața judecătorilor, dacă s-au înregistrat semnături că nu s-au înțeles pe cale amiabilă.
Codul de procedură civilă introduce și posibilitatea citării părților prin e-mail. “Comunicarea citațiilor și a altor acte de procedură se poate face de grefa instanței și prin telefax, poșta electronică sau prin alte mijloace ce asigură transmiterea textului actului și confirmarea primirii acestuia, dacă partea a indicat instanței datele corespunzătoare în acest scop. În vederea confirmării, instanța, odată cu actul de procedură, va comunica un for