Dincolo de faptele de vitejie ale voievodului Mihai Viteazul, trecutul său este ascuns în negura timpului. Se ştiu prea puţine date despre originile sale şi s-au născut multe legende necofirmate în prezent. O astfel de legendă a fost ţetustă în jurul mamei domnitorului, femeiea care a reuşit să-l scape din mâinile boierilor care vroiau să-l ucidă. Hangiţă, călugăriţă sau doamna din înalta societate medievală?
Voievodul cu trei mame
Istoricii caută un răspuns la această întrebare de secole, iar el nu a fost încă găsit. Ceea ce se ştie cu certitudine despre mama lui Mihai Viteazul este faptul că a avut legături strânse cu fosta cetate medievală Oraşul de Floci, cel mai mare târg comercial din Evul Mediu, construit în inima Bărăganului. Toate izvoarele istorice o denumesc „Teodora“ şi toate confirmă faptul că ea a jucat un rol important în accederea la tron a viitorului domnitor.
Cu toate acestea, în jurul femeii care l-a adus pe lume pe voievod s-au ţesut multe legende. Un izvor istoric vorbeşte despre existenţa maicii Teofana, o boieroaică din Evul Mediu devenită călugăriţă, ca fiind mama adevărată a voievodului. Ajunsă la schitul Cozia, maica Teofana a lăsat în momentul morţii tragice a lui Mihai Viteazul un testament prin care susţine faptul că este adevărata mamă a domnitorului.
„Eu, roaba Domnului Iisus Hristos, călugăriţa Teofana, muma răposatului Mihail voevoda din Ţeara Românească, vieţuit-am viaţa ceştii lumi deşartă… şi înşelătoare… şi am petrecut lumeaşte destul, în tot chipul în viaţa mea, până ajunsu şi la neputinţa bătrâneaţelor meale şi la slăbiciunea mea, în sfânta mânăstire, în Cozia la lăcuinţa sfintei troiţe şi la răpausul răposatului Mircea voevoda. Şi trăiiu de ajunsu şi luaiiu şi sfântul cin călugăresc derept plângerea păcatelor meale. Acuş mă ajunse şi vestea de săvârşirea zilelor drag fiiului mieu Mihail voevod de