Acesta este tariful pe care școlile postliceale sanitare îl plătesc pentru fiecare elev care face practică în spital. De asemenea, în spital mai lucrează și 55 de voluntari.
În fiecare dimineață, secțiile Spitalului Municipal de Urgență Roman sunt luate cu asalt de zeci de tineri care vor să învețe cum să devină asistenți medicali. Ei sunt elevi ai celor trei școli postliceale sanitare din oraș, care fac practică în cadrul spitalului. Școala postliceală sanitară durează trei ani, iar practica începe din anul II. La Spitalul Roman, practica a început în luna ianuarie. Repartizați în grupe de câte 11 practicanți, elevii fac un stagiu de câte o săptămână de practică în fiecare secție a spitalului. Pentru a beneficia, însă, de acest lucru, școlile postliceale sanitare plătesc instituției sanitare o taxă. Potrivit directorului financiar-contabil al spitalului, Leonard Achiriloaei, taxa este de 2 lei pentru fiecare cursant. La finalul stagiului, elevii primesc o adeverință care atestă că au făcut practică și, teoretic, știu cum se ia o tensiune, cum se face o injecție, cum se suturează o plagă sau cum se pansează o rană.
Pare greu de crezut, dar la Spitalul Municipal de Urgență Roman există și persoane care muncesc gratuit. Fie ca sunt la Centrul de Primire Urgențe, fie că sunt în secțiile Radiologie, Chirurgie sau Medicină internă, zeci de persoane fac muncă de voluntariat oferind îngrijiri medicale. Cu toate acestea, formalitățile pentru a fi voluntar în spital sunt aproape identice cu cele ale unui angajat cu contract de muncă. “Cei mai mulți voluntari sunt în rândul asistenților medicali. Pentru a face muncă de voluntariat, persoana trebuie să depună o cerere către medicul șef de secție și către conducerea spitalului. Ulterior, ea va fi evaluată de către medicul de medicina muncii, la fel ca orice angajat. Dacă va primi aviz favorabil, atunci