Comisia Europeana a decis joi clasarea procedurii de infringement (incalcare a dreptului comunitar) deschise in 2011 impotriva Romaniei pentru netranspunerea in legislatie a unei directive UE care obliga furnizorii sa stocheze datele de trafic si localizare pentru convorbirile telefonice si pe internet. Decizia vine dupa ce in vara anului trecut, Parlamentul a adoptat mult contestata Lege Big Brother, care prevede stocarea pentru sase luni a datelor de trafic ale tuturor utilizatorilor de telefonie si internet (nu si a continutului). O lege similara, adoptata in Romania in anul 2008, a fost declarata neconstitutionala un an mai tarziu, pe motive de incalcare a dreptului la viata privata.
Anuntul a fost facut joi de catre Ministerul Afacerilor Externe, care spune ca in cazul in care Romania ar mai fi intarziat transpunerea Directivei 2006/24/CE, Comisia ar fi putut sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), propunand aplicarea de sanctiuni pecuniare pe zi de intarziere.
"Adoptarea de catre Parlament a Legii nr. 82/2012 a permis, in ultimul moment, evitarea sesizarii CJUE pentru netranspunerea in termen a Directivei 2006/24/CE. De altfel, Germania a fost actionata de catre Comisie in fata CJUE pentru neadoptarea masurilor nationale de transpunere a aceleiasi directive[4], cu propunerea aplicarii unor sanctiuni pecuniare in cuantum de aproximativ 300 000 de euro pe zi de intarziere", mentioneaza MAE.
Ministerul spune ca aceasta directiva, desi a generat o serie de dezbateri, are drept scop lupta impotriva infractiunilor grave. In egala masura, directiva ofera si o serie de garantii in cazul stocarii datelor de trafic, in vederea asigurarii protectiei cetatenilor.
"Legea interna de transpunere ofera mai multe garantii decat directiva. De exemplu, datele retinute in baza acestei legi pot fi solicitate de organele de cercetar