Bulgaria, cel mai sărac stat al Uniunii Europene, s-a alăturat României pe lunga listă a guvernelor europene care s-au prăbuşit în contextul crizei datoriilor. Austeritatea şi sărăcia au fost un mix fatal pentru guvernul bulgar, dat adesea ca exemplu în străinătate pentru tăria cu care a aplicat disciplina fiscală, premierul Boiko Borisov anunţând, fără avertismente prealabile, demisia executivului în urma unora dintre cele mai puternice proteste de stradă de după căderea comunismului.
Demisia vine după săptămâni de proteste aprinse de preţul mare al energiei, considerat de mulţi bulgari de nesuportat. Treptat, demonstranţii au început să ceară salarii mai mari, demisia guvernului şi renaţionalizarea companiilor de distribuţie a energiei.
Timp de trei zile, câteva zeci de mii de persoane au ieşit pe străzile a peste 20 de oraşe pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de politicile guvernanţilor. Punctul culminant al protestelor a fost atins marţi seară, când poliţia fost atacată în capitala Sofia cu pietre, vopsea şi petarde, iar mai multe vitrine şi maşini au fost distruse, potrivit agenţiei Bloomberg.
"Nu pot fi membru al unui guvern sub care poliţia bate oamenii", a declarat Borisov când a anunţat demisia guvernului. Premierul, în funcţie din 2009, a încercat la începutul săptămânii să calmeze protestatarii anunţând demiterea ministrului de finanţe Simeon Djankov, lăudat că a reuşit să menţină stabilitatea fiscală când alte state se chinuie să reducă datoriile şi deficite bugetare excesive, şi pedepsirea distribuitorilor de energie.
Bulgaria, spre deosebire de alte ţări din regiune precum România şi Ungaria, a reuşit să treacă prin criza economică şi financiară fără ajutor financiar extern. Însă economia îşi revine foarte lent după recesiunea acută din 2009, iar Bulgaria rămâne astfel cel mai sărac stat din Uniunea Europeană, notează