Aloe Vera conţine un complex extraordinar de bogat de substanţe, dintre care putem spune că două sunt cele mai importante:
1. „aloina”, situată imediat sub coaja frunzei – un lichid galben lăptos cu gust amar, folosit de secole ca laxativ (utilizat sub formă de praf);
2. gelul de aloe – un lichid vâscos situat în interiorul frunzelor.
Când şi cum să utilizăm produse pe bază de Aloe Vera ?
Uz extern: gelul este foarte bun pentru îngrijirea pielii şi în cazul durerilor articulare şi de tip reumatic. Poate fi folosit ca „prim ajutor” în arsuri şi diverse leziuni, datorită efectului dezinfectant, hemostatic şi accelerator al procesului de cicatrizare. Se mai poate folosi și sub formă de praf, compresă, creme, cataplasmă etc.
Uz intern: activează şi stimulează fluxul sanguin şi limfatic, funcţiile rinichilor, ale ficatului şi ale vezicii biliare, reglează sistemul imunitar şi tractul digestiv, ameliorează durerile reumatismale, îmbunătăţeşte statusul psihic şi condiţia fizică. Se foloseşte sub formă de suc de aloe. Se consumă timp de 7 zile, câte 1 linguriţă de 3 ori/zi, înainte de masă, apoi, 2 săptămâni câte 1 lingură de 3 ori/zi. În această perioadă, se exclud din alimentaţie ouăle şi laptele. Se consumă supe de legume şi fructe care nu trebuie să provină din zone cu exces de radioactivitate în sol.
Prepararea plantei de Aloe Vera în condiții casnice
Sucul de Aloe Vera poate fi procurat în farmacii. După proprietățile sale nu rămâne în urmă față de cel din frunza de Aloe Vera. Totuși, să nu uităm de proaspăta floare ce stă pe pervazul nostru. Pentru tratarea diferitelor afecțiuni există foarte multe rețete cu Aloe Vera. Important este să respectăm colectarea și prepararea corectă a plantei de Aloe Vera. Aloe Vera poate fi utilizată în orice anotimp al anului. Se recomandă frunzele mature, cele de jos sau medii de mărime maxim