Zeci de focşăneni au renunţat la traiul la bloc pentru cel la casă, în cartiere mărginaşe ale Focşaniului. În ultimii cinci ani s-au înfiinţat 12 străzi noi în oraş. Cu toate că nu sunt racordaţi la sistemul de apă şi canalizare şi nu au nici asfalt pe stradă, locatarii noilor cartiere se bucură de spaţiu, linişte şi aer curat.
Sătui de traiul la comun, în apartamente care nu oferă de obicei foarte mult spaţiu, mulţi focşăneni au renunţat la cutia de la bloc, din buricul târgului, pentru locuinţe spaţioase în cartierele mărginaşe. O statistică a reprezentanţilor Primăriei municipiului Focşani arată că, în ultimii ani, s-au emis peste 4.000 de autorizaţii de construcţii şi s-au înfiinţat 12 străzi. Acestea sunt amplasate în cele patru puncte cardinale ale oraşului.
Zona de Nord a oraşului sau zona Obor, unde s-a înfiinţat strada Poligonului, amplasată pe lângă magazinul Penny, strada Verde în zona de Est a oraşului lângă Şoseaua de Centură, în zona de N-E cartierul Pomicola aflat pe stânga drumului spre Petreşti unde s-au înfiinţat zece străzi cu de-numire de pomi fructiferi, dar şi de personalităţi. Acestea sunt: Alunului, Cireşului, Piersicului, Mărului, Părului, Caisului, Gutuiului, Oraşului, Sergiu Nicolaescu şi Mircea Diaconu. Un alt cartier este cartierul Laminorul amplasat în zona de Sud a oraşului şi care s-a înfiinţat cu ceva mai mult timp în urmă. Majoritatea străzilor nu sunt racordate la sistemele de apă şi canalizare şi nici nu au străzile asfaltate, dar cei care locuiesc în aceste cartiere spun că regăsesc în aceste zone, li-niştea şi aerul curat de care duceau lipsă în centrul oraşului.
Unul dintre proprietarii unei case construite în cartierul Pomicola, cartierul cel mai nou al oraşului, spune că traiul printre livezi este ca cel din Dumbrava minunată şi ca să accepţi acest stil de viaţă trebuie să iubeşti viaţa la ţară. „