Întrebare: Ştim că există câteva aspecte care împiedică aplicarea pactului?
Răspuns: Datorită unor nelămuriri de ordin juridic, E.S.M. nu a intrat în vigoare. De exemplu un tribunal de la Karlsruhe, la sesizarea opoziţiei din Germania, analizează în ce măsură E.S.M. afectează suveranitatea naţională. La câteva zile după acceptarea E.S.M., două ţări, Finlanda şi Olanda, au contestat mecanismele strategice ale E.S.M. Ei susţineau faptul că nu există suficienţi bani ca acest mecanism să cumpere toate acţiunile statelor aflate în dificultate din zona UE.
Î.: Într-o situaţie delicată se află ţări care într-o perioadă nu foarte îndepărtată reprezentau modele pentru Europa?!
R.: Să amintim doar două. Dacă Spania şi Italia intră în zona de faliment, atunci toate aceste instrumente nu au nici o valoare pentru aceste ţări, deşi toate instrumentele gândite până în prezent garantau posibilitatea ajutorării tuturor ţărilor din UE.
Dacă Italia pare să se fi redresat, datorită măsurilor luate de guvernul Montti, personalitate politică care a oscilat dacă mai doreşte sau nu să participe la alegerile viitoare din Italia pentru postul de prim-ministru. În prezent, Montti a decis: doreşte să candideze.
Spania a beneficiat de un ajutor de 100 miliarde de euro în vara lui 2012, care pare să o fi ajutat să iasă din zona periculoasă. Din toamna trecută (octombrie) şi Banca centrală europeană a început să cumpere acţiunile statelor sudice din zona euro.
Î.: Care este situaţia, atât de mult discutatei Grecii?
R.: Nici Atena nu a dat din toamnă prea multe semne de îngrijorare, însă continuă să negocieze pentru uşurarea condiţiilor de creditare, invocând presiunile sociale mari pe care trebuie să le suporte.
Î.: Se constată mari migrări de populaţie şi în cadrul ţărilor Uniunii Europene?!
R.: Din cauza şomajului rid