Dezvoltarea municipiului Bistriţa şi a comunelor din apropiere depinde foarte mult de capacitatea acestora de a implementa proiecte integrate prin care contribuie la atingerea ţintelor strategiei Uniunii Europene 2020. -AA+A
Direcţiile principale pe care trebuie să le urmeze comunităţile bistriţene, atât din municipiul reşedinţă de judeţ, cât şi comunele limitrofe acestuia au fost identificate în cadrul unui atelier de lucru organizat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest. La eveniment au participat 30 de reprezentanţi din partea primăriilor din zonă, Instituţiei Prefectului şi Consiliului Judeţean Bistriţa.
Ei au prezentat proiectele pe care le au în derulare, cele pe care doresc în viitor să le implementeze, dar şi problemele majore cu care se confruntă comunităţile locale, respectiv priorităţile identificate în strategiile existente.
Municipiul Bistriţa şi comunele limitrofe trebuie să îşi coreleze proiectele pentru ca acestea să producă un impact real Una dintre problemele identificate este infrastructura de apă potabilă şi canalizare, prima îndeosebi în unele zone predispuse la secetă. Alte priorităţi ale zonei sunt infrastructura rutieră, dezvoltarea economiei pentru crearea de locuri de muncă şi incluziunea comunităţilor defavorizate, pregnant în mediul rural, cu accent pe persoanele care aparţin comunităţilor de etnie rromă. Merită menţionat faptul că majoritatea autorităţilor publice locale au deja strategii pregătite pentru orizontul 2020.
Reprezentanţii ADR Nord-Vest au subliniat, în cadrul atelierului, necesitatea unor proiecte integrate, care să includă măsuri coroborate din mai multe domenii şi sectoare pentru a asigura un impact asupra comunităţilor locale.
Întâlnirea de astăzi a făcut parte din seria de ateliere de lucru cu reprezentanţii comunităţilor locale din Transilvania de Nord, demarată de Agenţia de