S-ar putea ca relaţiile dintre China şi SUA, încordate din cauza rivalităţii militare şi a disputelor maritime, să fie puse la o şi mai grea încercare din cauza celui mai nou front de luptă la nivel mondial: spaţiul virtual.
Oficialităţi ale Departamentului SUA pentru Securitate Militară şi Naţională au considerat de mai multă vreme China drept autoarea celor mai sălbatice atacuri asupra reţelelor computerizate din SUA. În plus, necontenitele virusări şi sustrageri de date au stârnit dorinţa crescândă a Washingtonului de a denunţa Beijingul în mod public scrie The Wall Street Journal, preluat de Rador.
Experţii opinează că schimbarea subtilă, dar semnificativă a modului în care Statele Unite abordează problema va avea o mare relevanţă asupra fazelor următoare din diplomaţia americano-chineză, având în vedere că Administraţia Obama se pregăteşte să atragă noul guvern din Beijing în planurile vizând securitatea naţională din timpul acestui al doilea mandat.
Administraţia Obama a reacţionat rapid în urma raportului organizaţiei Mandiant, apărut marţi, cu probe care dovedeau că o unitate a Armatei Populare de Eliberare din China (APEC) este implicată în spionajul computerizat la nivel mondial, inclusiv prin atacuri asupra unor corporaţii şi birouri guvernamentale americane.
“Statele Unite se declară tot mai îngrijorate de ameninţările la adresa securităţii lor economice şi naţionale prin imixtiuni virtuale, inclusiv prin sustragerea unor informaţii de interes comercial”, a declarat, marţi, secretarul de presă al Casei Albe, Jay Carney. care a adăugat totodată că SUA şi-au adus obiecţiile la cunoştinţa oficialilor chinezi “de la cel mai înalt nivel”.
China a contestat ipotezele organizaţiei Mandiant şi a ripostat printr-o declaraţie proprie, în care afirmă că Statele Unite sunt principala sursă a atacurilor îndreptate împotriva unor obiective