* UPDATE 12:43:
Legea de aprobare a contractului de privatizare al Petrom prevede ca nivelul actual al redevenţelor petroliere să fie menţinut până la sfârşitul anului viitor.
Mariana Gheorghe, director general al Petrom, a declarat, în urmă cu puţin timp, că nu numai Petrom beneficiază de acest nivel stabil al redevenţelor, ci toţi deţinătorii de licenţe petroliere.
Domnia sa a subliniat că o schimbare a nivelului de redevenţe înainte de finalul anului viitor trebuie să fie agreată nu numai de Petrom, ci de toţi operatorii din domeniu.
Directorul general al Petrom a menţionat că deţinătorii de licenţe petroliere poartă discuţii cu reprezentanţii statului privind schimbarea nivelului de redevenţe şi consideră că viitorul nivel al acestor taxe trebuie să fie unul optim, convenabil atât pentru companii, cât şi pentru bugetul de stat.
Doamna Gheorghe a subliniat că investiţiile necesare pentru dezvoltarea produselor de petrol şi gaze sunt foarte mari, iar un nivel foarte mare al redevenţelor va avea un impact asupra acestor investiţii.
Petrom planifică, pentru acest an, investiţii totale de peste un miliar de euro. Bugetul de investiţii şi nivelul dividendelor care va fi acordat acţionarilor urmează să fie stabilite într-o AGA din luna aprilie.
Pentru acest an, conducerea Petrom preconizează un anumit grad de stabilitate al preţului ţiţeiului pe pieţele internaţionale, dar şi o anumită stabilitate prividnd cererea de produse energetice (combustibili, gaze, electricitate).
---
Petrom a raportat, pentru 2012, un profit net de 3,9 miliarde lei, în creştere cu 5% faţă de cel înregistrat în 2011. Vânzările Petrom au urcat, anul trecut, la 26, 2 miliarde lei, fiind cu 16% mai mari decât cele raportate în 2011.
Petrom a contribuit, anul trecut, cu 1,27 miliarde de euro la profitul înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) al