Bucurestiul va atrage in continuare investitori pentru proiecte de birouri, in timp ce provincia este o tinta pentru dezvoltarea centrelor comerciale prime, spun specialistii imobiliari.
„Proprietatile prime, inclusiv cele din provincie, vor ramane in continuare principalele tinte pentru investitori, insa este dificil de estimat nivelul noilor dezvoltari imobiliare ce vor fi livrate pe piata in urmatorii doi ani”, a declarat James Heyworth Dunne, head of Capital Markets and Valuation Department CBRE Romania.
„Aceasta situatie va ramane corelata cu posibilitatea obtinerii finantarilor si cu asteptarile potentialilor vanzatori. In conditiile in care vanzatorii vor dori sa obtina in continuare randamente de 8% pentru cladiri de birouri, perfectarea tranzactiilor va fi ingreunata. De altfel, estimam ca randamentele prime vor creste cu 1% daca nu se imbunatatesc conditiile de finantare. Sectoarele de birouri si retail au dominat piata investitionala locala si ne asteptam ca in continuare sa reprezinte cel mai mare interes pentru investitori”, a mai spus acesta.
98% din volumul total al tranzactiilor din al doilea semestru al anului trecut a fost inregistrat in Bucuresti, spre deosebire de semestrul anterior, cand toate tranzactiile au fost incheiate pentru proprietati aflate in provincie, potrivit unui raport CBRE.
La nivelul intregului an, Capitala detine 70% din volumul total tranzactionat, iar cele mai multe au fost inregistrate in sectorul de birouri (62%), urmat de retail (30%) si de spatiile de depozitare si logistice (7%).
Romania a inregistrat o scadere a volumului investitional cu 45% anul trecut fata de 2011, coborand de la 351 de milioane de euro la 202 milioane de euro. Scaderea s-a inregistrat la nivelul intregii Europe Centrale si de Est, care a incheiat anul trecut un volum total de 7,2 miliard