Dezvoltatorii cu proiecte finalizate, dar în insolvenţă, au fost nevoiţi să accepte profituri mai mici, pentru a putea vinde. Iar unul dintre cei mai cunoscuţi cumpărători de apartamente în proiecte în insolvenţă este chiar guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.
Nu întotdeauna insolvenţa proiectelor de locuinţe are efecte benefice pentru cumpărători. Sunt sute de bucureşteni care au plătit integral sau doar un avans pentru un apartament în Planorama, şi care nici astăzi nu s-au mutat. În colecţia de ţepe imobiliare putem inlcude şi proiectele Blue Tower, Vitan Platinum Tower, Laguna Residence sau Terra Residence din Capitală. Nici oraşele din provincie nu duc lipsă de cumpărători ţepuiţi: proiectul Bey-City din Galaţ sau Tower Park din Cluj-Napoca. Imposibilitatea acestor proiecte de a se reorganiza îi va lăsa pe cumpărători fără avansurile plătie şi fără case.
În acelaşi album imobiliar post-criză sunt proiectele rezidenţiale finalizate şi în insolvenţă, dar cu apartamente ce au fost scoase la vânzare. Dezvoltatorii care au ţinut cu dinţii de preţ, chiar dacă efectele crizei erau vizibile de mult pe piaţa imobiliară, au fost obligaţi de insolvenţă să-şi redusă din profituri pentru a putea strânge bani pentru rate. Adică să reducă preţurile. Asta s-a întâmplat şi în cazul proiectelor Asmita Gardens, Ibiza Sol şi Alia Apartments, care ofereau pieţei apartamente scumpe într-o perioadă în care cumpărătorii nu-şi mai permiteau.
Cu cât au fost reduse preţurile?
Despre preţurile din proiectul Alia Apartments, intrat în insolvenţă la începutul anului trecut, se ştia că variază între 2.000 şi 2.500 de euro, iar un penthouse costa două milioane de euro. Acum, apartamntele au preţuri de vânzare care nu depăşesc 1.300 de euro, fără TVA, ceea ce înseamnă o reducere cuprinsă între 35 şi 48%. Cel mai ieftin apartament, unul cu două came