Oare teatrul este literaturã?
Principiul fundamental al artei în genere este intenţia de a transmite o concepţiune prin mijloace convenţionale de la om la om; încercarea de a realiza acea intenţie constituie opera de artã. (…)
Dar câte sunt mijloacele convenţionale pentru transmiterea unei intenţii artistice? Sunt desigur multe şi mulţi critici au cãutat sã le clasifice. Din câţi am citit pân acum, nu am gãsit în niciunul o pãrere deosebitã în privinţa teatrului; pentru toţi, dramaturgul este considerat ca un fel de literat sau poet, iar piesele de teatru ca un fel de producţii literare sau poetice.
Cursurile de poeticã ne prezintã chiar capitole întregi despre poezia dramaticã. Sã mã ierte domnii autori de poetice mai mult sau mai puţin elementare sã cred despre dramaturgie altfel decât vor dumnealor sã mã facã a crede.
Teatrul, dupã pãrerea mea, nu e un gen de artã, ci o artã de sine stãtãtoare tot aşa de deosebitã de literaturã şi în special de poezie, ca orişicare altã artã - de exemplu arhitectura.
Literatura este o artã reflexivã. Orice gen literar are drept obiect deşteptarea de imagini numai şi numai prin cuvinte exprimând gândiri: epicã, liricã, narativã, oricum ar fi, literatura se mãrgineşte la a închipui imagini, a gândi asuprã-le şi a transmite cititorului prin cuvinte acele imagini şi gândiri; aci stau tot obiectul şi toatã intenţia literaturii. Teatrul este o artã constructivã, al cãrei material sunt conflictele ivite între oameni din cauza caracterelor şi patimilor lor. Elementele cu care lucreazã sunt chiar arãtãrile vii şi imediate ale acestor conflicte. (…)
Cu mult mai mult se aseamãnã deci dramaturgul cu arhitectul, care concepe clãdirea, o plãnuieşte pe hârtie, şi tocmai apoi o aratã fãcutã gata din grãmãdirea întocmitã a materialului voit. În acest sens gândeşte şi dramaturgul - nu la a gândi ce