Deşi Legea asigurării obligatorii a locuinţei a fost dată din 2010, multe imobile nu sunt încă asigurate. Proprietarii care au încheiat o poliţă facultativă care include riscurile prevăzute de Legea asigurării obligatorii a locuinţelor (cutremur, inundaţii, alunecări de teren) nu trebuie să încheie şi poliţa obligatorie.
Poliţa de asigurare obligatorie a locuinţei se încheie pentru o perioadă de 12 luni. Toţi cei 12 asiguratori autorizaţi (ABC Asigurări, Astra Asigurări, Carpatica Asigurări, Certasig, City Insurance, Gothaer Asigurari, Credit Europe Asigurări, Euroins, Generali, Grawe, Groupama, Uniqa) au oferte standard, suma asigurată fiind aceeaşi la toate companiile. Prima de asigurare se plăteşte integral şi anticipat cu cel puţin 24 de ore înainte de începerea valabilităţii poliţei obligatorii şi este de 20 de euro (la cursul BNR din ziua efectuării plăţii în numerar sau prin virament în contul asigurătorului) pentru locuinţele de tip A (construcţia cu structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) sau de 10 euro pentru locuinţele de tip B (construcţia cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic (chirpici, de exemplu).
Legea asigurărilor obligatorii pentru locuinţe, care a intrat în vigoare în iulie 2010, prevede că românii care nu şi-au asigurat casele împotriva celor trei riscuri de bază – cutremur, inundaţie din cauze naturale şi aluncare de teren – riscă să plătească amenzi între 100 şi 500 de lei.
SURSA: Libertatea.ro
Deşi Legea asigurării obligatorii a locuinţei a fost dată din 2010, multe imobile nu sunt încă asigurate. Proprietarii care au încheiat o poliţă facultativă care include riscurile prevăzute de Legea asi