Ensight Management Consulting: În ceea ce priveşte tendinţele din sectorul bancar român, este foarte probabil să vedem o creştere a creditelor acordate companiilor, alături de o creştere a interesului pentru fondurile UE
În România, activitatea bancară moderată a continuat şi în 2012, după cum arată evoluţia activelor totale nete, afirmă Ensight Management Consulting într-o analiză a pieţei bancare pentru Europa Centrală şi de Est şi România. Împrumuturile către sectorul public şi-au menţinut o pondere mare în totalul împrumuturilor acordate în România, o valoare aproape dublă faţă de perioada premergătoare crizei economice.
Contrar tendinţei din anul precedent, atât numărul total al cardurilor valide, cât şi valoarea tranzacţiilor cu cardul au scăzut în 2012.
În ceea ce priveşte gradul de utilizare a cardurilor, România, Bulgaria şi Slovenia înregistrează cele mai mici valori pe locuitor ale tranzacţiilor efectuate prin card dintre ţările ECE. Totalul împrumuturilor bancare şi-a continuat creşterea moderată anul trecut.
Valoarea totală a depozitelor bancare atrase de sistemul bancar român în anul 2012 a continuat să crească, deşi cu o rată mică, ceea ce indică tendinţa continuă a populaţiei de a economisi.
Creditele neperformante au continuat tendinţa de creştere în 2012
De asemenea, creditele neperformante au continuat tendinţa de creştere în 2012, conducând la o calitate în scădere a portofoliilor de credite bancare. "În ceea ce priveşte tendinţele din sectorul bancar român, este foarte probabil să vedem o creştere a creditelor acordate companiilor, alături de o creştere a interesului pentru fondurile UE care cofinanţează şi menţin o calitate generală ridicată a clienţilor. Apoi, din cauza costurilor mari şi a fondurilor din ce în ce mai mici, vom putea vedea o schimbare a mediului competitiv şi un control