La Sofia, unde protestele bulgarilor contra austerităţii au luat accente dramatice, premierul Boiko Borisov şi-a anunţat demisia, act cu risc de haos instituţional. La Bucureşti, omologul său a declarat că instabilitatea politică din ţara vecină va influenţa decizia din martie privind aderarea la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei.
Sub presiunea străzii, unde bulgarii protestează de şase zile contra scumpirii curentului electric, premierul bulgar, Boris Borisov a anunţat miercuri dimineaţă în faţa Parlamentului demisia guvernului său. „Avem demnitate şi onoare. Poporul ne-a încredinţat puterea şi astăzi i-o redăm“ a declarat Borisov precizând că nu va intra într-un guvern interimar înaintea alegerilor legislative. Acestea erau în mod normal prevăzute pentru luna iulie iar demisia executivului le va apropia cu câteva săptămâni. Premierul a mai precizat că este insuportabilă vederea unui Parlament „asediat“.
Demisia guvernului Borisov este reacţia la agravarea tensiunii din ultimele zile, manifestaţiile de protest de la Sofia degenerând în confruntări violente între manifestanţi şi forţele de poliţie, marţi şi miercuri fiind înregistraţi 28 de răniţi, din care cinci poliţişti.
Un tânăr şi-a dat foc ieri dimineaţă în faţa primăriei din Varna, fiind internat cu arsuri pe 80% din suprafaţa corpului. La Veliko Tîrnovo, marţi, un alt tânăr şi-a dat foc, decedând la spital. Incidentele, devenite adesea violente, au marcat protestele contra creşterii preţului electricităţii şi tensiunea a crescut când media a anunţat cele două cazuri de autoincendiere, din care unul mortal. Reţelele sociale au explodat: „Îl avem pe Mohamed Bouazizi al nostru“, referire la sinuciderea vânzătorului ambulant din Tunisia, considerat declanşatorul revoltelor care au dus la căderea regimului. Dar, protestele bulgarilor nu reprezintă singura cauză care a dus la demisia prem