Acesta este titlul cartii lui Dinu Pillat, carte pentru care el a fost condamnat in 1959 la 25 de ani de inchisoare in “lotul Noica”.
Manuscrisul cartii a fost regasit in 2010 la CNSAS publicat la Humanitas, cartea fiind recent tradusa si in franceza si lansata de o editura din Paris.
Am fost curios sa o parcurg. Scris in 1948 – anul in care Orwell si-a publicat celebra carte “1984″ – romanul prezinta, in traditia “Bietului Ionaide”, al lui George Calinescu, atmosfera de deruta, din perioada premergatoare razboiului, a tinerilor din Romania, “contaminati” cu ideile legionare.
Este infatisata si ambianta inabusitoare din familiile burgheziei romanesti, care nu-si mai gaseau rostul si sensul existentei intr-o societate si o lume in schimbare.
Toti cei care au citit manuscrisul cartii au fost condamnati in 1960, iar Dinu Pillat va petrece mai mult de 5 ani in inchisorile comuniste, pe motiv ca ar fi elogiat “ideologia legionara, precum si actiunile teroriste ale elementelor legionare”. Practic, i s-a reprosat ca s-a “identificat” cu personajele sale si ca replicile si actiunile acestora reflectau opiniile “revolutionare” ale autorului.
Mi s-a parut interesant felul in care, premonitoriu, in cartea sa, din 1948, Dinu Pillat descrie o parte din incercarile prin care va trece, ani mai tarziu, in inchisorile Jilava si Gherla.
Sunt, evident, reflectate, in romanul sau, temele legionare: “omenirea merge spre dreapta. Antisemitismul aduce solutia iesirii din criza”; un pescarus nu trebuie omorat pentru ca este nevinovat, un prim-ministru da, pentru ca este vinovat; “ideologiile totalitare desavarsesc insusi procesul de evolutie al democratiei”; “o judecata elementara te face sa intelegi ca viata politica normala duce de la sine la dictatura”.
Cartea lui Pillat exprima dezamagirea unei generatii, dezamagire legata de experientele razboiul