Şoferii care au obţinut în instanţă restituirea taxei auto nu vor scăpa de achitarea noului timbru de mediu
Guvernul României a aprobat, în şedinţa de marţi, 19 februarie, Ordonanța de Urgență privind timbrul de mediu. Actul normativ va intra în vigoare de la 15 martie, până atunci urmând să fie adoptate, prin hotărâre de guvern, şi normele metodologice de aplicare a acestei ordonanţe.
Achitare la prima înmatriculare
Timbrul de mediu va fi perceput o singură dată, la prima înmatriculare sau transcriere a maşinilor în România, înlocuind actuala taxă de mediu. Valoarea lui se determină pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro, stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent şi publicat în jurnalul oficial al Uniunii Europene. Achitarea timbrului de mediu se va face tot la ghişeele Administraţiei Financiare, la fel cum se proceda în cazul taxei auto.
„Sunt exceptate de la plata timbrului de mediu autoturismele şi autovehiculele aparţinând misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, autoturismele persoanele cu dizabilităţi, autovehiculele Forţelor Armate, Forţelor de Securitate, de Poliţie, Jandarmerie, Poliţie de Frontieră, Ambulanţe, autovehiculele istorice, autovehiculele hibride şi electrice, autovehiculele intrate potrivit legii în autoritatea privată a statului acordate cu titlu gratuit, autovehiculelor destinate competiţiilor sportive şi cele dobândite prin moştenire, în cazul în care acesta a intervenit în intervalul de doi ani de la data deschiderii succesiunii”, a explicat ministrul mediului şi schimbărilor climatice, Rovana Plumb, după şedinţa de guvern de marţi.
Interesant este că şoferii care au dat statul în judecată pentru restituirea taxei încasate ilegal şi cărora li s-a dat înapoi contravaloarea taxei nu scapă de achitarea timbrului de mediu. De asemenea, vor fi obligaţi să-l plătească şi c