Executivul lui Boiko Borisov şi-a dat demisia ieri pe fondul protestelor de amploare din ultimele zile faţă de preţul exorbitant la energia electrică. Sursa: Reuters
Bulgaria se îndreaptă spre al treilea guvern interimar din istoria sa post-comunistă şi, cel mai probabil, spre alegeri anticipate după demisia-surpriză de ieri a executivului condus de Boiko Borisov.
Şeful cabinetului de centru-dreapta a anunţat că renunţă la putere, într-un discurs rostit în faţa Parlamentului, în contextul protestelor violente din ultimele zile faţă de măsurile de austeritate şi preţurile ridicate la energie electrică. Cel puţin 14 persoane au fost rănite marţi în confruntările cu forţele de ordine în centrul Sofiei.
"Nu voi fi membru într-un guvern sub conducerea căruia poliţia bate oamenii pe stradă. Fiecare picătură de sânge este o pată pe obrazul nostru", a explicat premierul, fost primar al Sofiei, în faţa deputaţilor.
Parlamentul urmează să se pronunţe astăzi asupra deciziei de demisie a executivului bulgar şi, dacă este acceptată, va fi înaintată preşedintelui Rosen Plevneliev, coleg de partid cu Borisov. Cel mai probabil, şeful statului va numi un guvern interimar şi va devansa alegerile legislative, programate pentru iulie. O dată posibilă ar fi undeva în aprilie, scrie presa bulgară.
Mulţi analişti au văzut în demisia guvernului Borisov un gest strategic înaintea scrutinului legislativ, motivat de scăderea dramatică a popularităţii partidului de guvernământ GERB. Rămânerea la putere, indiferent de membrii guvernului pe care Borisov era dispus să îi sacrifice, ar fi redus şi mai mult baza electorală a formaţiunii în favoarea rivalilor socialişti.
Borisov pierduse din popularitate şi din cauza opoziţiei sale faţă de proiectul unei a doua centrale nucleare, la Belene, pe malul Dunării, care ar fi oferit Bulgariei o alternativă energetică. Proteste