Orice expert în securitate cibernetică ar fi întrebat ce instituţii puternice din Washington au fost atacate de spionii cibernetici chinezi, răspunsul ar fi cât se poate de surprinzător: aproape toate, de la firme de avocatură şi trusturi de presă până la grupuri ce militează pentru apărarea drepturilor omului, ambasade sau agenţii federale.
Informaţiile compromise sunt suficiente pentru a cartografia modul de exercitare a puterii în Washington, după cum afirmă experţii. Singura întrebare este dacă hackerii chinezi au resursele analitice necesare pentru a sorta cantităţile imense de date pe care le fură zilnic, scriu jurnaliştii de la „The Washington Post“.
„Firme de avocatură, instituţii de presă, think tank-uri - dacă au ceva de interes, ar trebui să-şi asume faptul că securitatea le-a fost penetrată“, spune expertul în securitate informatică James Lewis de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale.
Valul în creştere de spionaj cibernetic a dus şi la o reacţie diplomatică împotriva chinezilor, care au negat cu fermitate astfel de practici. De altfel, administraţia Obama a conceput o strategie pentru a combate furtul de secrete comerciale.
Unaltfeldespionaj
Spionajul cibernetic al „industriei de informaţii“ diferă de cel împotriva unor ţinte tradiţionale economice precum Coca-Cola sau Apple, ale căror baze de date conţin bunuri cu valoare intelectuală care ar putea îmbunătăţi industria militară sau industrială chineză.
Spionajul „industriei de informaţii“ vizează jurnaliştii, avocaţii sau activiştii pentru apărarea drepturilor omului, care, de cele mai multe ori, au acces la informaţii despre actori politici. Astfel, serviciile secrete chineze îşi pot forma o părere despre modul de funcţionare a administraţiei de la Washington, scrie publicaţia citată.
Hackerii caută acele „forţe nevăzute“ care pot explica modul